2013. április 9., kedd

Budiban tag-gelsz-e?


Olyan távol áll tőlem az alternatív kultúra, mint Szimpla kerttől az Operaház. Az intézményesített elit kultúra kényelmes burkából szemléltem szenvtelenül a világot. „Árisztokrátikus” távolságtartásomon léket kívánok ütni abból az apropóból, hogy rájöttem: az élet a komfortzónámon kívül kezdődik. Annak ellenére is, hogy nagyon jól érzem magam benne. Nem véletlenül hívják komfortzónának.

Kulturált európai nagyvárosokban bőven mainstream, ami nálunk alter. Legyen szó zenéről, civil kezdeményezésről, kávéházról, BLOGról, filmklubról vagy kezdeményezésről. Malligand mámorban felbátorodva magam mögött hagytam klasszikus műveltségem, és a Szimpla férfi toalettjében, (párdon!) a retyón szembesültem a tag-gelés művészetével. Mint megtudtam, a tag-gelés az a jelenség, mely a graffity továbbfejlesztett változata. Amikor is matricán hirdetsz valamit. Egy fajta gerilla marketing. Előnye az előre elkészített grafika, informatív, mobilis, bárhova felragasztható, és könnyebben lejön, mint a festék, és nem okoz nagy városrombolást. Nem is célja. Tag-gelni bárhova lehet. BKV járatokra, romkocsmák falára, telefonfülkére, kínosan rövid szoknyák alól kivillanó japán lányok combjára, de saját biciklinket is kitapétázhatjuk. Kalózkultúra. Papírpletyka. Wallvirus. Monarchiabeli hirdetőoszlopok és plakátok dédunokája.

Ember azt hiszem, nem vállalkozhat arra a feladatra, hogy feltérképezi a Szimpla kert férfi budijának tag káoszát, ám a konszolidált és megboldogult KINO mozi férfi vécéje jó kiindulási alap lehet, hogy megtudjunk olyat is a világról, amit eddig nem.  Fenti képet magam készítettem, és pusztán riport értéke van, az is csekély, de talán jól mutatja azt a képletet, amit megfejteni igyekszünk. Vegyük sorra, mit látunk a falon, és hova vezetnek ezek a papír alapú ragasztott linkek.

1. Kék, pöttyös labda bal felül: Gondolatok a pincében. Örkény István egyperces novellájából készült animációs rövidfilm angol nyelvű honlapjára vezet a link. Tóth Roland filmjét a kecskeméti animációs műhelyben készítették, Kern András narrálta, és a Hot Jazz Band muzsikált benne. Rögtön könyvajánló is lettünk ebben a bekezdésben, és közöljük is Örkény novelláját. Nemhogy nem egy perces, de 30 másodperces.  

A labda egy betört ablakon keresztül leesett az alagsori folyosóra.
Az egyik gyerek, a házmesterék tizennégy éves kislánya, lebicegett érte. Szegénykének a villamos levágta a fél lábát, s boldog volt, ha labdát szedhetett a többieknek.
Az alagsorban félhomály terjengett, de azért feltűnt neki, hogy egy sarokban megmozdult valami.
- Cicus! - szólt oda a falábú házmesterkislány. - Hát te hogy kerülsz ide, kiscicám?
Fölkapta a labdát, s ahogy csak tudott, elsietett vele.
Az öreg, csúnya és rossz szagú patkány - őt nézték cicának - meghökkent. Így még nem beszélt vele senki. Eddig csak utálták, szénnel hajigálták, vagy rémülten elmenekültek előle.
Most jutott eszébe először, hogy milyen más lett volna minden, ha történetesen cicának születik.
Sőt - mert ilyen telhetetlenek vagyunk! - mindjárt továbbszőtte ábrándjait. Hát még ha falábú házmesterkislánynak születik?
De ez már túlságosan szép volt. Ezt már el sem tudta képzelni.

2. Legyél Te is Merliner! Három tag-ből álló sorozat a Merlin színház támogatására kéri közönségét úgy, ahogy JFK is támogatásáról biztosította Nyuget-Berlint a fal felhúzása után. Fánk-e vagy? Azaz: bist du ein Berliner?

3. Megjelent – Müller Rolf: Titkok-képek-nyolcvanas évek című könyve. Reklám matricán. Frissen szerzett tudásom alapján nem tipikus tag. Amúgy Ebben a kötetben az egykori politikai rendőrséghez kötődő képdokumentumok kaptak helyet. L’Harmattan kiadó.

4. HelloInside – sok mindenre gondoltam, és annak ellenére, hogy űzöm a joga sportját nem gondoltam volna, hogy egy jóga magazin oldalára jutok. Kiégett kommunikációs tanácsadó a jógában lelt ismét önmagára… és jóga magazint üzemeltet. Egyszerre giccses és szerencsés. Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a cikkeit Ardha Matszjendrászana közben írja-e?

5. Let it B! Az az igazság, hogy még senki sem találta meg a B bolygót, amit használhatnánk, ha majd a Föld elfogyott. A bolygót, ahol mindent újrakezdhetnénk, ahol mindent szebben és jobban csinálhatnánk, mint itt. Mert ugyebár itt már dúl az ökológiai, gazdasági meg társadalmi válság, úgyhogy a legegyszerűbb lenne ezt az egészet hátrahagyni és tiszta lappal indulni. Persze, aztán felébredünk, hogy bilibe lóg a kezünk.

6. MIXgar - A szoftverfejlesztés melléktermékeként jött létre az a projekt, amelyet immár Mixgar néven népszerűsítenek a Digital Natives munkatársai, akik szerint éppen a közösségi webszolgáltatások segítségével lehet demokratikusabbá tenni a közösségi terekben a zenehallgatást. Ha a „zenegép” ugyanis tudja, hogy ki van jelen az adott étteremben, házibuliban vagy éppen munkahelyen, és a jelenlevők már megosztották a kedvenc előadóik listáját, akkor ebből könnyűszerrel összeállíthatja a jelenlevők igényeinek megfelelő zenét.

7. TEDx – Egy vörös-fekete QR kód. Beolvasás után –szokatlan– nem ad linket, csak azt írja: „Figyelj ma ránk, mert mi vagyunk a holnap vezetői!” Lakonikus. A TEDx a TED konferencia ifjúsági tagozata. Mi a TED?  Évi két konferencián a világ vezető agytrösztjei összegyűlnek és ötletelnek technológia, szórakoztatás, és design témában. Kurrens gondolatok egy helyen? A 2012-es konferencián olyan témák voltak mint: Demokratizálni a kreativitást, A kapcsolat tőke, Organikus tudástár. Az előadásokat megtekinthetjük online.

8. Magyarhangya – A magyarhangya Európában elsőként fogalmazta meg törekvéseit a közösség alapú filmforgalmazás kidolgozására. Egy független, fenntartható modellel kívánjuk a kultúra terjesztését új alapokra helyezni. "Alulról szerveződve, mozgalomként szólítjuk meg a fiatal generációt országszerte. Aktív szereplőként vonjuk be korosztályunkat az igényes, tartalmas kulturális vérkeringésbe. A hangyaPASS első kísérletünk volt arra, hogyan lehet a filmterjesztést ezentúl racionális alapon, a huszonéves közönség hatékony bevonásával, olcsón, gyorsan, mégis magas színvonalon megoldani." 

9. Margofeszt - A könyváruház és a fesztivál szervezői egy olyan programsorozatot hoztak létre, mely alkalmat teremt a magas kultúra és a populáris kultúra találkozására. Olyan fesztivált, ahol nem hagyományos módon találkozhat a szerző, az olvasó és a mű: bevonva a film, a színház és a zene rajongóit, képviselőit, alkotóit, kulturális központokat és műhelyeket. A BOOKLINE és a MARGÓ Fesztivál bebizonyítja, hogy az irodalom izgalmas és szórakoztató! 

10. Kisüzem - A klasszikus irodalmi kávéházi közeget szeretné újra megteremteni a zsidónegyed szívében, a Klauzál téren. Az egykori Erzsébet Kávéház helyén található, kora reggeltől késő éjszakáig nyitva lévő helyen a reggelitől a vacsoráig mindig lehet jókat enni. Galéria és koncerthelyszín egyben, gyerek meg állatbarát, WiFivel. Egész nap lehet ücsörögni és dolgozni egy laptop és egy kávé mellett, majd este egy koncert meghallgatása után még hosszasan diskurálni a világ jelenlegi helyzetéről, vagy akár a tegnapi meccsről egy pohár jó bor mellett. A cím alatti linken a Kisüzem design-ját csodálhatjuk meg, mely puritánságával vonzza az embert.

Még egy KM számra való matrica maradt, az érdekesebbeket, mint a pecsakucsa, a dibbuk.hu és a nincsmese.com legközelebb fedezzük föl. Addig is! Magyarhangya módjára szorgoskodjatok a Kisüzemben, de legyen nyitott a lélekfüled a HelloInside-ra és ne tag-geljetek a piszoár szenzorára!