2013. december 31., kedd

Belső Utad Élvezettel Kutasd 2014

Listák. Tele a netem a Best of 2013........... gyűjtemnyekkel. Pépesre unom magam tőlük. Itt az év vége és mindenki összefoglal, listát készít, visszatekint, summáz, összegez, szubszumál, absztrahál.
És a holnap? Jobb lenne nem ugyanarra a takonyra ébrednünk, amiben tavaly úsztunk, hanem új vízeken járni! Mi sem egyszerűbb! Adok egy pár erős mondatot:

"Lehet-e szentebb elfoglaltságunk az önvizsgálatnál?"

"A kétségbeesés az az ár, amit a tudatosságért fizetünk."

"Könnyebb másoknak engedelmeskednünk, mint magunknak parancsolni!"

"Az ember lelke a választásaiból áll össze."

"Biztonságosan élni veszélyes."

I. D. Yalom Washingtonban született orosz bevándorló zsidó családban. A Stanford egyetem emeritus pszichiáter professzora. Az Amikor Nietzsche sírt című regénye a tényeket keveri fikcióval olyan bensőséges hangnemben, hogy az ember szívesen megenne egy Sachert az ifjú Freud doktorral a Demel cukrászdában. Nagyon is ismerős nekünk Bécs is, a XIX. sz. vége is, nekem olyan "kuschlig" olvasni ezt a regényt, mint egy jó meleg takaró. Otthonosan érzem magam benne. De ez a kisebbik erénye. A nagyobbik, hogy azt mondja: Hé Te! Azt hitted, hogy az élet értelme, hogy kényelmes életed legyen? Na nem! Az életünket csak akkor élhetjük meg igazán, ha törekszünk önmagunk felfedezésére, ami folyamatos kűzdelem.
Mennyire szeretjük 1-10-es skálán, ha arra emlékeztetnek bennünket, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból?
Ha nem engedik, hogy langyos vízben éljünk? Semennyire, de aki abba az édes méregbe áztatja magát, hogy a nem-tevés kényelmes langyvize megóvja az élet nagy viharaítól, az fog a lehjobban meglepődni, hogy tönkre megy körülötte a saját élete, pedig ő nem is csinált semmi rosszat. Emlékezzün, hogy járt szegény Larry Gopnik is a Komoly emberben


Ajánlom a könyvet, mert olvasmányos, de mélyebb mint egy Coelho. Nem pszeudo ezoterista nagyszájú semmitmondó okoskodás, hanem értelmes, önreflexív és közben tanúi lehetünk a pszichoanalízis megszületésének a szecessziós Bécsben. 436 oldal, de 5 nap alatt el lehet olvasni, mert beszippant a könyv. 

Ez a post 2013 utolsó, de 2014 első postja is egyben. Kívánok mindenkinek önfelfedezésben és nehéz percekben gazdag 2014-es esztendőt a köztársasági elnök úr szép szavaival. ;-) (cinkos kacsintás!)