2013. december 2., hétfő

Kaláka
Axonokat megtépázó hétköznapok után egy kis Kaláka koncerten pihentük ki magunkat. Jó volt nézni, hogy az urak jól érzik magukat a színpadon, természetesek, nevetgélnek, olyan családias volt a hangulat a Marcziban, hogy Varga Mihály miniszter úr is exponálta magát kis családjával együtt.

Kaláka. Nekem erdő mélyén tábortüzes irodalmas romantikus... csúnyán elfogult vagyok.
A Sebő együttes mellett ők is sok magyar vers megzenésítői a mai napig.
Klasszikusokkal indult a koncert. Tudtam, hogy nincs bocsánat amikor a húrok közé csaptak. 
A Ragyog a mindenség, erdélyi gyerekvers-antológia és lemez bemutatója is volt Palya Bea vendégszereplésével fűszerezve. Hihetetlen, hogy milyen nyugtató hatása van ennek a muzsikának. 
Nem tudom, hogy az ősisége, nem tudom, hogy azért mert sokat hallottam és ismerős, nem tudom, hogy mert a frekvenciája olyan, de audiowellness örömzenében volt részünk. 
A mellettem ülő néni, egyszer önkéntelenül is felnyögött "De jó!" És tényleg! De jó! Én sajnos nem vagyok az a közösségben felolvadó, hatás alá kerülő, mindig van bennem egy zsigeri tiltakozás a "közonti" dolgok ellen, de most először sajnáltam, hogy nem kimaradok a közös éneklésből. Olyan hálás volt a közönség ezért a pár óráért, hogy képesek voltak kiszakadni a hétköznapokból és egy csepp természetesség és felszabadultságban volt részük. 

Ráadásul, amikor a Bea rázendítertt az egyik nótára, akkor egy pillanatra megértettem, hogy miképpen sikerült neki kortárs jazzt csempésznie a Psyché egyik dalába. Varázslatos pillanat volt meghallani a modernt az ősiben. Palyy Bea egyszerre ősanya és csintalan lány, egyszerre világzene és jazz, mindenkinek ajánlom.

Decemberben lesznek koncertjeik, a MÜPÁ-ban mutatják be Weöres Sándor estjüket: A teljesség felé címmel december 22-én. 

Búcsúzom a magyar vers fiatal megzenésítőinek klippjeivel, a Kaláka hagyománya tovább él/újra értelmeződik egy új minőségben a Kávészünet zenei világában. József Attila: Mama...........és egy kis ráadás, ami nem vers, de feldolgozás. :-D