2014. január 31., péntek

7vége

Emlékeztek még a klasszikus KM-ra? Amikor hétvége előtti vegyes kult ajánló volt még? Ma visszatérünk a hagyományhoz! Lássuk, mit kínál a hétvége számunkra!

Színház

Voltál már Budapesten a Globe Színházban? Te kis buta! A Globe Londonban van laza 450 éve. Kivéve, ha összefog a British Council és az Uránia Filmszínház. Közös szervezésben, Budapesten közvetítik a Globe és a National Theatre előadásait. Sokszor felvételről, de egyik kedves kolléganőm tegnap este élőben követhette Shakespeare: Coriolanus darabját. Milyen nagyszerű, nem? Gyerekkoromban az Operaház fantomját láttam Bécsben. Volt benne valami egzotikus, hogy az ember nem lakhelyén, hanem egy másik országban megy színházba. Ha turistáskodsz, előbb jutsz el sípályára, vagy tengerparta, vagy egy katedrálisba, vagy koncertre. De az ritkán fordul elő, hogy valaki felpattan egy fapadosra, 3 napot londonozik csak azért, hogy szombat este megnézzen egy Shakespeare darabot. Most mindez (kb!) elérhető számunkra is az Urániában, nem is vészes 3600 forintért.


Mozi:

A Cirko-Gejzír úgy hirdeti magát, mint ahol olyan filmeket láthatsz, amit sehol máshol. (Ezek nem voltak még a neten!) Viccelek! Szuper, hogy van olyan mozi Pesten, ami teret enged a nem tömegkultúrának. Most éppen a Ari Folman (Libanoni keringő, 2008) félig animációs filmjét vetíti, ami a közeli jövőbe kalauzol minket, egy olyan világba, ahol beszkennelik a színészeket, és már nélkülük forgatnak akár olyan filmeket is, amiket korábban nem is vállaltak volna. A Cirko oldalán részletes leírást találtok, kár is szaporítani a szót, azonban senki ne higgye, hogy ez még a jövő. Ellen Page már eladta magát a Sony-nak és nagyon csúnyán pórul járt, ugyanis tesét úgy használták föl a Beyond: Two Souls című video játékban, ahogy senki nem szeretné viszontlátni magát. (És még egy szolidabb linket csatoltam!) A futurólógiai kongresszus egy Lem regény adaptációja, és vetítik a hétvégén és a jövő héten. 


Azt hiszem a KM facebook oldalán posztoltam Vodál Vera barátom nagyszerű, alapos, láttató, izgalmas, feltáró, szokatlan, kreatív, fiatalos, reprezentatív, széles spektrumú, egyedi, okos, bájos, felszabadító cikkét a magyar animációs filmezés legújabbb generációjának tagjairól. Ajánlok egy Scherer Péteres szarvasos viccest. Beforogtam rajta, olyan vicces! Valamint egyet, ami nem szerepel a cikkben, utóbbit én fedeztem föl az Inda Videón, és Arany János a Walesi bárdok balladáját illusztrálja elemi erővel. Bogdán Zoltánt a nemzeti alaptantervbe!!!


Eszem-iszom:

A Kadarka Borbár egyik aktuális jó élményem, Matyi barátom mutatta nekem a helyet.


Profi borbár, szíves kiszolgálás, laza hangulat és olyan borok, amiket máshol nem ihatsz. Hol máshol, mint a Király utcában! Nem olyan pucc, mint a DiVino, nem olyan drága, mint a DropStop, alterebb, de nekik is van 150 féle borok és jó féle borkorcsolyájuk. A tulaj állítólag egy jó nevű vízilabdás srác, (beszélgettünk vele, fogalmam nincs ki az, de egy tájékozott pofa) aki a sport múlt után, nem dilettánsként a vendéglátásban, és azon belül is a borkultúrában találta meg magát. Ő maga járja a vidéket, felfedezi a kis pincészetek eddig neve nincs rejtett kincseit. Persze vendégcsalogatónak tartanak nagy neveket: lehet inni Ráspit, Etyek Kúriát, apátsági borokat. Viszont maradandó élmény volt a Lenkey Tízhordó száraz furmint és könnyeket csalt a szemembe Szepsy István száraz furmintja a Nyúlászó dűlőből.

Gringos Amigos - ennyit mindenki tud pszeudo amerikai spanyol mexikóiul. Az egyik legjobb budapesti burritos bar alapítója egy amerikai srác: Douge, nem tudott Pesten elég jó hazai ízeket enni, ezért megnyitotta saját bárját 3 társával. Minden friss magyar alapanyagból készül (télen nem tudom, hogyan) nagyok és zaftosak az adagok. Még nem voltam, de több oldalon olvastam, és most lopok egy képet a WLB oldaláról.
Ma este kipróbáljuk Zsófival ízes konyhájukat, addig is olvassátok kedvcsinálónak a WLB cikkét.


Ettetek már békacombot? Ízre pont olyan, mint a csirkecomb, csak viccesebben néz ki, kevesebb rajta a husi, és sokkal drágább. Nekem azért kicsit rágósabb is, mint a csirke, de ha jól, fűszeresen készítik, igazi ropogós csemege lehet. A Rosenstein étteremben például nagyon is jól készítik, ahol olyan udvariasak a betérővel, hogy már engem hoznak zavarba. 


Szokás a Rosenstein éttermet, mint zsidó éttermet számon tartani a pesti gourmet-k között, de abszolút világi hely. Fogyaszthatunk sertést, keverik a húsost a tejessel, viszont lehet kapni jó kis zsidó tojást előételnek finom kacsa zsírral, és minden szombaton van sólet. Kivételes magas minőségú alapanyagok és házis főzési stílus, családias légkörű vendéglátás felemelő találkozása ez az étterem. Gasztro wellness. Ennek megfelelően jó drága is, de csalódni nem fogunk. Az étlapról csemegézek éppen, holnap ugyanis ellátogatunk a műintézménybe, és vacilálok a lila káposztás kacsa és a sólet között. De ínycsiklandozónak tetszik a párolt szarvascomb vadasan, zsemlegombóccal, vagy a rostonsült borjúszűz tejszínes vargányagomba mártással. 

Élményekben gazdag feltöltő hétvégét kívánok mindenkinek!